Автор Тиа Голденберг, Асошиейтед прес Израел винаги е държал под око,

...
Автор Тиа Голденберг, Асошиейтед прес Израел винаги е държал под око,
Коментари Харесай

Какво се обърка? След атаката на Хамас изникват въпроси относно израелската разузнавателна мощ

Автор Тиа Голденберг, Асошиейтед прес

 

Израел постоянно е държал под око, и то относително от близко, палестинците в Газа. Дронове за наблюдаване непрекъснато бръмчат от небето. Силно предпазената граница e гъсто осеяна с наблюдателни камери и военни патрули. Разузнавателните служби създават източници и кибервъзможности, с цел да набират осведомителна база данни.

Но очите на Израел се оказаха затворени за подготовката на невижданото нахлуване, осъществено от военизирана формация Хамас, която срина израелските гранични ограждения и хвърли стотици бойци против Израел в дръзката си офанзива със стотици убити, тласнала района към спор.

В рамките на десетилетия израелските разследващи служби си бяха построили ореола на непобедими с помощта на серия от резултати. Израел е осуетявал зараждащи се заприказва по Западния бряг, по всичко проличава, че е преследвал сътрудници на Хамас в Дубай, а и е упрекван в убийството на ирански нуклеарен академик в сърцето на Иран. Дори и когато са изниквали трудности, служби като Мосад, Шин Бет и военното разузнаване са поддържали мистичната популярност.

Но нападението от уикенда, което хвана Израел неопитен точно на огромен еврейски празник, хвърля сянка на подозрение върху тази известност и повдига въпроси по отношение на готовността на страната, изправена пред по-слаб, само че съдбоносен зложелател. След първите 24 часа на нападението бойците на Хамас продължаваха да се борят с израелските сили на израелска територия, а десетки израелци бяха в плен на Хамас в Газа.

" Това е голям неуспех ", споделя Яков Амидрор, някогашен консултант по националната сигурност на премиера Бенямин Нетаняху. " Тази интервенция в действителност демонстрира, че работата (на разузнаването) в Газа не е била добра ".

Амидрор не се наема с пояснение на неуспеха с изказванието, че уроците за научаване ще станат ясни, когато димът се разсее.

Контраадмирал Даниел Хагари, основният боен представител на Израел, призна, че армията дължи на хората пояснение. Той показва обаче, че в този момент не е времето за това. " Първо ще се бием, след това ще проверяваме ", сподели той.

Съществуват отзиви, че виновността не трябва да се хвърля единствено и само върху разузнаването. Поддръжниците на тази теза обръщат внимание на вълната от принуждение от ниска степен на Западния бряг, която издърпа някои от военните запаси на Израел там, и на политическия безпорядък около дейностите на крайнодясното държавно управление на Нетаняху по реализирането на правосъдната промяна. Спорният проект сложи под опасност единството на мощната войска на страната.

Но очевидната липса на предварителна информация за заговора на Хамас най-вероятно ще даде изкупителната жертва във веригата от събития, довели до най-смъртоносното нахлуване против израелците от десетилетия насам.

Израел изтегли своите военнослужещи и жителите си от линията Газа през 2005 година, лишавайки се от непосреден надзор върху протичащото се на тази територия. Но даже и когато Хамас завладя Газа през 2007 година, се оказа, че Израел поддържа преимуществото си чрез софтуерна и човешка разследваща мощ.

Държавата претендираше, че е наясно с точните локации на водачите на Хамас и изглеждаше, че го е потвърдила с убийствата на военни ръководители с прецизни удари, от време на време даже и до момента в който взетите под прицел хора спят в спалните си. Израел знаеше къде да се прицелва, с цел да порази подземни тунели, употребявани от Хамас за прекачване на бойци и оръжия, като унищоваше километри от невидимите проходи.

Независимо от демонстрацията на тези качества Хамас съумя да резервира проекта си в загадка. Оказа се, че свирепата офанзива, чието обмисляне явно е лишило месеци и за която е извършено подробно образование и координиране сред многочислени военизирани групировки, е избягнала радара на израелското разузнаване.

Амир Авиви, пенсиониран израелски военачалник, декларира, че без опора в самата линия Газа израелските служби за сигурност е трябвало да разчитат от ден на ден на софтуерните средства за набирането на информация. Според него бойците в Газа са намерили способи да заобиколят това софтуерно събиране на данни, като показват на Израел непълна картина на своите планове.

" Другата страна се научи по какъв начин да се оправя с нашето техническо предимство и спря да употребява тази технология, която би я разкрила ", декларира Авиви, който е служил като взаимозависимост в канал за предаване на разследващи материали при шеф щаб от израелската войска. Авиви е създател и ръководител на Форума за защита и сигурност на Израел, войнствено настроена група от някогашни армейски началници.

" Те се върнаха в каменната епоха ", споделя Авиви, като изяснява, че палестинските бойци не са употребявали телефони или компютри и са правили поверителната си работа в стаи, обезопасени против високотехнологичен шпионаж, или са слизали подземен.

Авиви обаче показва, че неуспехът надвишава самото събиране на разследваща информация и че израелските служби за сигурност не са съумели да сформират точна картина от получените данни, което по неговите думи се основава на сбъркана доктрина за желанията на Хамас.

В последните години службите за сигурност на Израел гледаха на Хамас най-много като на настоящо лице, заинтересувано от ръководството, което се стреми да развие стопанската система в линията Газа и да усъвършенства равнището на живот на открилите се там 2,3 милиона души. Според Хавиви, както и съгласно други, истината е там, че за Хамас, откъдето желаят заличаването на Израел, тази задача към момента е от първостепенна значимост.

В последно време Израел разреши на 18 хиляди палестинци от Газа да работят в Израел, където могат да припечелят десетократно повече, в сравнение с в тънещия в беднотия крайбрежен анклав. Службите за сигурност (на Израел) виждаха в това подхвърлено захарче метод да се поддържа релативно успокоение.

" На процедура стотици, в случай че не и хиляди, от хората на Памас са подготвяли месеци наред изненадващо нахлуване, без това изобщо да се разбере ", написа във в. " Аарец " Амос Арел, коментатор по въпросите на защитата. " Резултатът е пагубен ", прибавя той.

Съюзниците, които обменят разследващи данни с Израел, настояват, че службите за сигурност на страната не са разчели вярно действителността.

Представител на египетското разузнаване споделя, че Египет, който постоянно служи за медиатор сред Израел и Хамас, е разговарял неколкократно с израелците за това, че се готви " нещо огромно ", без да се прецизира защо става въпрос.

Той декларира, че израелските представители са били съсредоточени върху Западния бряг и са омаловажили опасността от Газа. Правителството на Нетаняху е формирано от поддръжници на еврейските заселници на Западния бряг, които настояха за репресии в името на сигурността в региона на фона на надигащата се вълна от принуждение в последните 18 месеца.

" Предупредихме ги, че се задава взривоопасна обстановка, и то доста скоро, и то в огромни размери. Но те подцениха това предизвестие ", споделя египетският представител, който приказва под анонимност, тъй като не е акредитиран да разисква с медиите наличието на поверителни диалози от разследващо естество.

Освен това Израел беше прекомерно ангажиран, и в това време разлъчен, от проекта на Нетаняху за правосъдна промяна. Нетаняху бе неколкократно предизвестен от военните началници, както и от някои някогашни ръководители на разследващите служби на страната, че този противоречив проект разрушава единодействието на държавните служби за сигурност.

Мартин Индик, който изпълняваше длъжността на специфичен делегат на президента на Съединени американски щати за израелско-палестинските договаряния по време на държавното управление на (Барак) Обама, споделя, че вътрешните разделения по измененията в законодателството са били утежняващо събитие, довело до хващането на Израел неопитен (от Хамас).

" Това разклати израелските въоръжени сили по метод, който беше - желая да кажа, ние сме на мнение, че беше - голямо отклонение на вниманието ", декларира той.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР